Informatie en advies over de kosten van dakdekkers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten dakpannen vervangenWoningen in en klassieke woonstijl, dus die met een schuin dak, zijn vaak voorzien van dakpannen. Dat is al van oudsher de meest gebruikte vorm van dakbedekking. De redenen hiervan zijn duidelijk. De dakpannen hebben van zichzelf een ietwat isolerende werking, en door het golvende uiterlijk zijn ze gemakkelijk over elkaar heen aan te brengen op het dak van een huis.

De klassieke dakpan was van gebakken klei gemaakt. Dit materiaal was stevig, maar had niet het eeuwige leven. Klei begint op een gegeven moment af te brokkelen en door de weersinvloeden kunnen de tegels na een aantal jaren losraken van het dak waardoor ze een kwetsbare plek in je dak veroorzaken.

*Tip:

→ Dakdekker nodig? Vergelijk dan eerst meerdere offertes. Zo kun je tot wel 30% besparen.  Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van dakdekkers.

Hoeveel kosten nieuwe dakpannen

Op het moment dat je besluit om nieuwe dakpannen aan te schaffen kom je al snel tot de conclusie dat je tegenwoordig veel meer keuze hebt dan vroeger. Tegenwoordig heb je naast dakpannen van gebakken klei ook de keuze uit betonnen dakpannen. De dakpannen van gebakken klei zijn tegenwoordig extra bewerkt en hebben dan ook de naam keramische dakpannen meegekregen. De betonnen dakpannen zijn op hun beurt een stuk voordeliger. Ze zijn echter niet duurzamer; een dak met keramische dakpannen kan tot wel twee keer zo lang mee gaan vergeleken met een dak met betonnen dakpannen.

Wanneer jouw dak toe is aan nieuwe dakpannen wil je natuurlijk graag weten waar je aan toe bent. Niet alleen is dit praktisch zodat je weet hoeveel je ervoor moet reserveren; het kan je ook helpen wanneer je bezig bent met bieden op een koopwoning. We maakten voor jou een vergelijking van de kosten van het vervangen van dakpannen, en daarbij gingen we uit van de meest voorkomende maat dak van rijtjeswoningen in ons land. We keken naar een dakoppervlak van 60 vierkante meter, en berekenden hoeveel je kwijt zou zijn in het geval van een aantal soorten dakpannen. In de berekening calculeerden we bovendien in dat de oude dakpannen moeten worden verwijderd door de dakdekker. Hier komen we later nog op terug.

Welk type dakpannen wil je Welke werkzaamheden moeten er gebeuren Wat is de prijs voor een dak van 60 vierkante meter
Betonnen dakpannen Het verwijderen van oude dakpannen en het vervangen door nieuwe dakpannen Tussen 3100 en 3500 euro
Keramische dakpannen Het verwijderen van oude dakpannen en het vervangen hiervan door nieuwe dakpannen Tussen 3900 en 4400 euro
Keramische dakpannen Oude dakpannen verwijderen, nieuwe dakpannen laten plaatsen en coaten Tussen 5000 en 5500 euro

Zoals je ziet zit er wel wat marge tussen de beide soorten dakpannen. We gingen uit van een voorbeeld waar het volledige arbeidsloon bij in zit. Natuurlijk kunnen er een aantal factoren van invloed zijn op de prijs.

  • Als je handig bent. Wanneer je handig bent, en geen last van hoogtevrees hebt, zou je natuurlijk prima zelf je dak op kunnen klimmen om de dakpannen te verwijderen. In dat geval bespaar jij de kosten van de dakdekker op dat gebied en laat jij je dak helemaal klaar voor het leggen van de nieuwe dakpannen achter. De oude dakpannen zou je ook nog zelf kunnen afvoeren wanneer je beschikt over een aanhanger. Dit scheelt een stuk op de rekening.
  • Als je niet handig bent. Ben jij niet handig, dan kan je deze hele klus het beste overlaten aan de professionele dakdekker. Inclusief het verwijderen van de oude tegels. Je weet dan zeker dat er geen schade ontstaat aan je onderdak en je geniet een volledige garantie op de arbeid van de dakdekker.

Hoe is de prijs van nieuwe dakpannen opgebouwd

De prijs van nieuwe dakpannen is opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes die jij maakt wanneer je nieuwe dakpannen voor je huis aanschaft.

  • Keuze 1: Welk type dakpannen wil je kopen. Betonnen dakpannen zijn een goedkopere keuze dan keramische dakpannen. Het nadeel van betonnen dakpannen is dat ze minder lang mee gaan. Ze zijn dus een stuk minder duurzaam.
  • Keuze 2: Wil jij je dakpannen nog laten coaten. Je kan ervoor kiezen om je dakpannen te laten coaten nadat ze zijn gelegd. Door deze coating worden ze als het ware geïmpregneerd. Vocht heeft geen kans meer om binnen te dringen in je dakpannen, en ook mos en algen kunnen niet meer in je dakpannen trekken. Je dak blijft op deze manier veel langer mooi.
  • Keuze 3: Wil je ook gelijk isolatie. Wanneer je dan toch je dakpannen er van af hebt kan je gelijk besluiten om je dak te laten isoleren. Veel mensen weten dat dakisolatie de beste manier is om snel te besparen op hun stookkosten. Toch schuiven ze het moment van dakisolatie voor zich uit. De grootste reden hiervan is dat ze geen zin hebben in de rompslomp die hoort bij dakisolatie. Ze hebben geen zin in ruimteverlies op hun zolder vanwege isolatielagen die tussen de steunbalken in moeten worden geplaatst. Ook het gipsplaat wat voor de afwerking nodig is neemt nog zijn eigen extra ruimte in. Isolatie van buitenaf is een betere oplossing. Hiervoor moet echter alle oude dakbedekking worden verwijderd en bij dat punt ben je nu aangekomen. Het kost op dat moment even wat meer, maar het bezorgt je wel een flinke besparing op je energierekening.

Praktische besparingstips

Een nieuw pannendak is een behoorlijke uitgave. We geven je dan ook graag wat tips hoe jij kan besparen op deze kosten.

  • Ga voor kwantumkorting. Zijn jouw dakpannen toe aan vervanging; dan is de kans groot dat dit bij je buren ook het geval is. Je zou dan kunnen informeren of jullie samen een dakdekker kunnen inhuren. De dakdekker is dan minder tijd kwijt omdat hij efficiënter kan doorwerken. Dit scheelt op de factuur.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Wanneer je een nieuw pannendak gaat kopen zijn er enorm veel aanbieders; je zou door de bomen het bos niet meer zien en met de eerste de beste dakdekker in zee gaan. Door het opvragen van offertes kom je er achter dat dakdekkers andere prijzen hanteren voor het arbeidsloon. Hierdoor kan een offerte van een dakdekker wel 40 procent lager uitpakken dan de offerte van een concurrent. Jij kan hier je voordeel mee doen. Met één druk op de onderstaande button vraag jij direct vrijblijvend offertes op.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

De FPO dakbedekking; alles wat je moet weten

In het nieuwe AFAS Experience Center in Leusden werd het al op

DIY dakdekken: hoe doe je het zelf?

Je kunt wel een dakdekker inhuren om je dak te leggen of

Een dakdekker inhuren in 2021

Is je dak toe aan een beschermende laag tegen de vele invloeden