Kosten keramiek dakpannen

Kosten keramiek dakpannenIn Nederland zijn dakpannen een gangbaar materiaal om je dak mee te bedekken. Je hebt erg veel keuze en ze gaan lang mee. Als je een nieuw dak aanlegt of je hebt schade opgelopen aan je huidige dak, dan kan je keramiekdakpannen overwegen. Hier worden eerst de kosten gegeven van het plaatsen van keramische dakpannen, daarna wordt naar de factoren gekeken die de kosten beïnvloeden en als laatste kan je lezen over eventuele manieren om de prijs van je nieuwe dak zo laag mogelijk te houden.

*Tip:

→ Wat kost een dakdekker voor jouw klus? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakdekkers.

De kosten van keramische dakpannen

De volgende tabel laat zien hoe duur het is om keramische dakpannen te laten plaatsen. De prijs is inclusief BTW, materiaal en montage.

Service Prijs per vierkante meter
Plaatsen van dakpannen €65 – €75
Plaatsen van dakpannen en isoleren €90 – €100
Plaatsen van dakpannen en impregneren €70 – €80
Plaatsen van betonnen dakpannen €50 – €60

Factoren die dus een invloed hebben op de prijs zijn het soort dakpan en eventuele extra’s die je erbij neemt.

Het soort dakpan

Je kan meestal kiezen tussen twee soorten dakpannen, een keramische en een betonnen. Beide hebben voordelen en nadelen, die hier worden besproken.

Betonnen dakpan

Het eerste wat opvalt is dat betonnen dakpannen een stuk goedkoper zijn per vierkante meter. Deze pannen worden niet gebakken maar worden gegoten en uitgehard. Hierdoor zijn ze erg milieuvriendelijk, het proces heeft weinig energie nodig. Deze dakpannen zijn ook snel en makkelijk te leggen. Dit klinkt allemaal goed, maar wat zijn de nadelen? Betonnen dakpannen gaan een stuk minder lang mee dan keramische dakpannen. Je kan rekenen op een levensduur van ongeveer 30 jaar. De pannen slijten makkelijk en daarom kan de kleur snel vervagen en kan er aanslag ontstaan. Het is verstandig bij betonnen dakpannen altijd te kiezen voor een pan met een acrylaat beschermlaag.

Keramische dakpan

De keramische dakpan wordt gebakken en is bijna altijd van klei gemaakt. Je kan ze vinden op allerlei soorten hellende daken en zijn een beetje duurder dan betonnen dakpannen. Er is een groot assortiment keramische dakpannen aanwezig van verschillende kleuren en maten. Deze kleuren vervagen niet gauw, zoals betonnen dakpannen wel doen. Ook hebben keramische dakpannen een langere levensduur van meer dan 50 jaar, waardoor ze uiteindelijk goedkoper zijn. Je kan ook kiezen voor een dakpan met een glazuurlaag waardoor de levensduur van het dak aanzienlijk langer wordt.

Het dak ook isoleren

Als je toch al bezig bent met je dak, kan je overwegen om het ook te laten isoleren. Het dak is een plek in huis waar een boel warmte verloren gaat. Voor de beste isolatiemethode, waar de buitenzijde van het dak wordt voorzien van een isolatielaag, moeten de dakpannen worden verwijderd. Deze kans heb je nu. Het isoleren van het dak kost tussen de €20 en €30 meer per vierkante meter, maar deze kosten heb je er binnen een paar jaar al uit, omdat je zal besparen op je energierekening. Dit is zeker iets om te overwegen.

Subsidies voor isolatie

Er zijn vaak subsidies of hulpmiddelen beschikbaar voor energiebesparende maatregelen zodat het kan zijn dat je een gedeelte van de prijs terugkrijgt. Op landelijk niveau is er in Nederland de Subsidie Energiebesparing Eigen Woning. Wil je hier voor in aanmerking komen, dan moet je wel twee soortgelijke maatregelen nemen. Regionaal is er soms ook nog wel eens een potje beschikbaar. Dit is ook zeer de moeite waard om uit te zoeken. Als hulpmiddel is er op de arbeidskosten van isolatiewerkzaamheden een lagere BTW van kracht. Deze is maar 6 procent in plaats van 21 procent. Ook kan je kijken of een groene lening niet iets voor je is. Daarmee kan je geld lenen voor een lager rentepercentage.

Het dak laten impregneren

Impregneren is ook een soort van isolatie, maar lang niet zo effectief als met isolatiematerialen. Toch is het zeker de moeite waard om over na te denken, want deze beschermlaag zorgt er voor dat je dakpannen minder makkelijk mos en algen gaan vormen. Hierdoor gaat je dak langer mee en voeg je ook waarde toe aan je huis.

Kosten besparen op je nieuwe keramische dak

De kosten voor een nieuw dak met keramiek dakpannen kan dus flink oplopen. Je hebt er wel het voordeel bij dat je dak erg lang mee zal gaan, echter dat geld moet je wel eerst ophoesten. Hier volgen een paar tips waarmee je de kosten laag kan houden.

  • Kies een dakdekker uit de buurt: je bespaart zo op de voorrijkosten, maar je kan ook gebruik maken van de professionele kennis en contacten die hij heeft bij jou in de buurt.
  • Spreek met de buren: je kan de buren vragen of ze ook geïnteresseerd zijn in een nieuw dak. Als de dakdekker beide huizen mag doen, krijg je vaak een korting op de prijs.
  • Overweeg alle opties: kijk naar alle uitgaven, inkomsten en mogelijkheden. Is het bijvoorbeeld verstandig om een groene lening te nemen en daarmee het dak ook te isoleren? Bereken hierbij ook de kosten die je terug krijgt op de energierekening. Is impregneren een optie als je dak er 10 tot 15 jaar langer van mee kan? Dat soort vragen moet je jezelf stellen en duidelijk berekenen wat er in jouw budget past.
  • Overweeg beton: natuurlijk wil je graag keramische dakpannen, maar als je simpelweg het geld er nu niet voor hebt, is dit misschien niet de beste keuze en kan je beter voor de goedkopere variant kiezen.

Bespaar bij ons nog eens op de totaalkosten door de vergelijkingstool te gebruiken

Wil je nog meer geld besparen op de totaalprijs, dan hebben wij een oplossing. Door je locatie en wensen wat betreft je keramiek dakpannen aan ons door te geven, kunnen wij je helpen bij het zoeken van offertes van dakdekkers in je buurt. Deze offertes krijg je snel toegestuurd op je email adres en voordat je het weet kan je beginnen met vergelijken wat vakmensen in jouw buurt te bieden hebben. Zo nemen we een stukje werk van je weg, en kan jij lekker achteruit zitten voordat je besluit met wie je in zee zal gaan.

Wat kost een dakdekker precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij dakdekkersbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.