Informatie en advies over de kosten van dakdekkers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een dakdekker heeft een uitgebreid takenpakket, maar over het algemeen zorgt een dakdekker ervoor dat je dak wordt bedekt met een beschermingslaag opdat je huis beschermd blijft tegen weersomstandigheden. Dit veilig maken doet de dakdekker met meerdere soorten dakbedekking. Lood is een van deze materialen, waarmee gewerkt wordt. De onderdelen op een dak die met lood behandeld zijn, worden ook wel loodslabben genoemd. Aan de loodslabben zal dit artikel gewijd zijn.

Wat zijn loodslabben precies?

Loodslabben zijn kort door de bocht onderdelen in je dak, die van lood zijn. Een loodslab heeft als primaire functie het beschermen van je dak tegen lekkages. Dit komt, omdat lood zorgt voor een perfecte afdichting. Je ziet lood veelal terug rondom je dakkapel, onder nokvorsten, bij je schoorsteen, soms bij je kozijnen en rondom kachelpijpen bij de stormkraag. Normaal zou je hier kieren vinden in het oppervlakte, maar lood dicht dit af zodat er geen water in je huis kan doordringen. Een tweede belangrijke functie van loodslabben is isolatie. Omdat daklood de kieren in je dak dicht, kan hierdoor geen warmte meer ontsnappen. Dientengevolge zorgt daklood voor isolatie in je woning.

De voordelen van een loodslab

Daklood wordt kortom veelal gebruikt ter afdichting van je dak, maar een loodslab brengt meerdere voordelen met zich mee dan alleen een prima afdichting:

 • Lood is een duurzaam materiaal
 • Lood heeft een lange levensduur
 • Lood breng je gemakkelijk aan
 • Lood is volledig recyclebaar
 • Lood is een zwaar materiaal, waardoor een storm er geen vat op heeft
 • Lood heeft een dichte massa, waardoor er geen water doorheen kan

De nadelen van daklood

Volledigheidshalve moeten ook een aantal nadelen van daklood behandeld worden. Daklood is gevoelig voor oxidatie. Dit kun je voorkomen door het te behandelen met patineerolie. Na verloop van tijd wordt lood broos en kan gaan scheuren, maar dit is meestal pas na dertig á veertig jaar. Lood an sich is wel een schadelijke stof voor het milieu en kan niet gebruikt worden op platte daken. En een laatste nadeel is dat lood onderhevig is aan flinke prijsschommelingen.

Wanneer moet je daklood vervangen?

Lood gaat in de regel lang mee, maar met het verstrijken van tijd verliest ook lood zijn kracht. Gemiddeld gaat daklood zo’n dertig tot veertig jaar mee. Lood wordt hoe langer hoe dunner, waardoor er scheuren in kunnen ontstaan. Lood dient om lekkages te voorkomen, maar wanneer je vaker last krijgt van lekkages moet je dit zien als een teken dat je daklood zijn levensduur bereikt heeft. Je moet hier tijdig bij zijn, want anders krijg je te maken met flinke lekkages en de erbij behorende problemen met schimmelvorming en rotting.

Hoe wordt daklood vervangen?

Je kunt twee methodes gebruiken om je loodslabben te vervangen. Je hebt vervanging van het daklood tot op het binnenblad. Deze methode wordt het meest gebruikt bij de vervanging van daklood bij aanbouwen. Dit ziet er zo uit:

 • Twee of drie lagen steen worden uit de buitenmuur gehakt
 • Het oude lood wordt verwijderd
 • Het nieuwe lood wordt op het binnenblad vastgemaakt
 • De stenen worden weer terug geplaatst
 • Het voegwerk wordt in dezelfde kleur aangebracht als het bestaande voegwerk

Oud lood afsnijden

Een tweede methode om loodslabben te vervangen is door oud lood af te snijden en lintvoeg uit te frezen. Deze methode is makkelijker en voordeliger dan de eerste methode. Deze manier van werken wordt veelal gebruikt bij de aansluiting van de loodslab met de schoorsteen. Dit gaat als volgt in zijn werk:

 • Het oude lood wordt afgesneden
 • De lintvoeg wordt eruit gesneden
 • Het nieuwe lood wordt aangebracht
 • Het nieuwe lood wordt vastgezet met een speciale klem
 • De lintvoeg wordt afgewerkt in dezelfde kleur als het bestaande voegwerk

Wat kost het vervangen van loodslabben?

Lood is een vrij prijzig materiaal en zeker, omdat de prijzen ook nog onderhevig zijn aan flinke schommelingen. Gemiddeld kost een strekkende meter lood al €200 á €220 bij vervanging tot op het binnenblad. Deze prijs is wel inclusief materiaalkosten, arbeidskosten en btw. De vele voordelen die loodslabben met zich meebrengen, weegt daarentegen wel tegen de hogere prijs op. Lood kun je tevens vervangen in grote meters, waardoor je grote stukken snel kan afwerken. Het afsnijden en vervangen van oud daklood kost gemiddeld €120 per strekkende meter.

Vergelijken loont

Ook dakdekkers vind je door ze te vergelijken. Ga nu naar een onafhankelijke vergelijkingswebsite en vraag bij meerdere dakdekkersbedrijven offertes op. Vergelijk ze op prijs en kwaliteit en vind de vakman die bij jouw situatie past. Het is raadzaam om het vervangen van daklood over te laten aan een professional, zodat je er zeker van bent dat het lood op de juiste wijze aangebracht wordt. En vergelijken loont: het kan je voor elke klus wel tientallen euro’s besparen.


Laatste nieuws

DIY dakdekken: hoe doe je het zelf?

Je kunt wel een dakdekker inhuren om je dak te leggen of

Vijf goede tips bij het reinigen van je dakbedekking

Dakbedekking heeft de functie om je woning te beschermen tegen weersinvloeden. Tevens

Veelgemaakte fouten dak dekken

Eens in de zoveel tijd zal u uw dak opnieuw moeten laten