Informatie en advies over de kosten van dakdekkers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
prijzen dakbedekking

Een  rieten dak op een woning heeft een lange levensduur; het kan wel 100 jaar meegaan, maar eens komt het moment waarop een rieten dak begint door te slijten. Op dat moment krijg je last van vochtproblemen in je woning en dan heb je een groot probleem. Door vochtproblemen krijg je namelijk last van waterschade aan je plafonds, maar ook aan je muren en aan je vloeren.

Er moet een dakdekker aan te pas komen die gespecialiseerd is in rieten daken om jouw oude dak te verwijderen en je nieuwe dak aan te leggen. Jij wil natuurlijk graag weten hoeveel dat ongeveer gaat kosten en we hebben het dan ook voor je uitgezocht. In onderstaande tabel leggen we je uit hoeveel een nieuw rieten dak op jouw woning je ongeveer gaat kosten.

*Tip:

→ Vergelijk offertes en bespaar op jouw klus. Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakdekkers.

Hoeveel kost een rieten dak

Wanneer er een rieten dak op een woning komt gaat het vaak ook direct om een grote woning. We hebben dan ook een aantal maten en prijzen voor je op een rijtje gezet. We keken naar de prijzen voor een rieten dak bij nieuwbouw, maar ook naar de prijzen bij het vervangen van een oud rieten dak door een nieuw rieten dak. We keken bovendien hoeveel het in totaal kost wanneer je gelijk besluit om je dak te laten isoleren, iets wat zeker in deze dure tijden waarin je veel teveel moet stoken goed van pas komt.

Aantal vierkante meters riet, afgezet tegen het aantal strekkende meters nok Nieuwbouw, inclusief BTW hoog tarief Vervangen oude rieten dak en plaatsen nieuw rieten dak inclusief BTW Vervangen oude rieten dak en vernieuwen, voorzien van schroefdak en isolatie inclusief BTW
100/10 Tussen 10000 en 12500 Tussen 12000 en 14250 Tussen 16900 en 20900
200/20 Tussen 19750 en 20400 Tussen 24000 en 28500 Tussen 33300 en 41250
300/30 Tussen 28500 en 36000 Tussen 35750 en 42350 Tussen 49500 en 60500
400/40 Tussen 38750 en 45250 Tussen 47000 en 56000 Tussen 63800 en 75900
1000/100 Tussen 96500 en 110000 Tussen 115500 en 137500 Tussen 154000 en 187000
  • Als je handig bent. De prijs van een nieuwe rieten kap en een oude kap vervangen verschilt nogal. Wanneer je handig bent zou je de oude rieten kap kunnen vervangen en afvoeren waardoor de dakdekker minder werk heeft aan het plaatsen van jouw nieuwe rieten kap.
  • Als je alles graag uit handen geeft. Wanneer je niet handig bent of simpelweg geen tijd hebt voor het best wel tijdrovende karwei van een oude rieten kap verwijderen laat je gewoon alles aan de vakman over. Je betaalt wat meer maar hebt er verder geen omkijken naar. Bovendien krijg je dan ook nog eens garantie op dat deel van de werkzaamheden van de dakdekker.

Hoe is de prijs van een rieten dak samengesteld

De prijs van een rieten dak is nogal afhankelijk van een aantal keuzes die jij maakt wanneer je een nieuw rieten dak gaat aanschaffen. We hebben deze keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Hoe groot is je dak en welke laagdikte riet wil je. De kosten van een rieten dak hangen af van de dikte van het riet wat je op je dak wil. Dit bepaalt of jouw dak tegen de onderprijs of de bovenprijs aan zit bij de tabel. Daarnaast is uiteraard de maat bepalend.
  • Keuze 2: Wil je een extra coating. Een rieten dak is extra brandgevaarlijk. Je kan je rieten dak laten coaten waardoor het minder brandgevaarlijk wordt. Bovendien kan je ervoor kiezen dat jouw rieten dak wordt geïsoleerd. De meeste isolatiematerialen hebben een brandvertragende of brandwerende functie waardoor vuur van binnenuit niet ook je hele dak in lichterlaaie zal zetten.
  • Keuze 3: wil je een schroefdak. In het verleden werden woningen met een rieten dak opgeleverd met een open dak structuur. Het was hierdoor nagenoeg onmogelijk om een dak te isoleren aangezien het isolatiemateriaal dan recht tegen het riet aan kwam te zitten. Een bijkomend effect was dat een zogeheten spijkerdak, ofwel een open dak structuur heel gevoelig was voor brand. Kwam er iets van vuur van binnenuit tegen het rieten dak aan, dan brandde het hele dak uit. Een levensgevaarlijke situatie waar met moderne techniek iets aan is gedaan. Een schroefdak biedt een gesloten structuur waarbij het riet niet op het dak wordt gespijkerd maar geschroefd. Het riet is dus niet van binnenuit bereikbaar; dit moet echt van buitenaf.
  • Keuze 4: wil je isolatie. Je kan er met een schroefdak voor kiezen om je rieten dak te laten isoleren. Los van het feit dat riet van zichzelf al een isolerende waarde heeft kan je dankzij de gesloten structuur isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak aanbrengen. Op die manier komt kou van buiten niet meer zomaar je huis binnen, en warmte van binnenuit blijft waar het hoort; binnen. De keuze voor isolatie betekent een extra investering maar deze verdient zichzelf over een paar jaar weer terug. Je betaalt direct minder aan het energiebedrijf.

Praktische besparingstips

Het mag duidelijk zijn; een rieten dak is een kostbare investering. Het is dan ook goed wanneer je kan besparen op de aanschaf ervan; we geven je een paar besparingstips.

  • Bij schade; regel het via je verzekeraar. Stormschade kan een behoorlijke ravage aanrichten bij jouw rieten dak, maar ook vuurwerk of brand die op een andere manier ontstaat levert jou een enorme schadepost op. In dat geval is het aan te raden dat je een nieuw rieten dak laat vergoeden door je verzekeraar.
  • Schakel je buren in. Wellicht wonen ze iets verderop, je buren, maar het kan geen kwaad om ze in te schakelen wanneer je een nieuw rieten dak gaat aanschaffen. Op deze manier kunnen jullie een aantal kosten delen waaronder het voorrijden van de dakdekker, maar ook de huur van de materialen van de dakdekker.
  • Laat meerdere klussen uitvoeren. Een verbouwing of een nieuw rieten dak is een hoop werk. Het geeft je de gelegenheid om meerdere werkzaamheden te laten doen nu de dakdekker toch bezig is. Je zou kunnen kiezen voor andere dakgoten die je mooie rieten kap helemaal afmaken of nieuwe regenpijpen die ervoor zorgen dat je woning of boerderij er weer prima bij staat voor de komende jaren.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

De snelste manier van besparen op je rieten dak is het opvragen van offertes. Met één druk op onderstaande button vraag jij direct meerdere offertes op bij dakdekkers voor een nieuw rieten dak. Je bespaart al snel tot 40 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

De FPO dakbedekking; alles wat je moet weten

In het nieuwe AFAS Experience Center in Leusden werd het al op

Een dakdekker inhuren in 2021

Is je dak toe aan een beschermende laag tegen de vele invloeden

Vijf goede tips bij het reinigen van je dakbedekking

Dakbedekking heeft de functie om je woning te beschermen tegen weersinvloeden. Tevens