Informatie en advies over de kosten van dakdekkers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je dak schade heeft opgelopen na een storm, dan kan dit meestal gewoon gerepareerd worden. Je hebt echter wel een probleem, want je dak is niet meer waterdicht. Dit is dus een klus met spoed, als er water in je huis komt kan dit leiden tot rot en schimmel. Ook gaat er veel warmte verloren als je dak defect is. Daarom is het dus belangrijk dat je meteen overgaat tot reparatie. Hier kan je lezen over de kosten van dak reparatie, de factoren die hier invloed op hebben en hoe je de kosten zo laag mogelijk kan houden.

*Tip:

→ Dakdekker nodig? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale dakdekkers.

Hoe wordt de prijs bepaald?

Vanaf het moment dat je rond aan het bellen gaat naar dakbedekkers, zal je merken dat er verschillende omstandigheden zijn die invloed hebben op de prijs. Ten eerste is er het materiaal dat nodig is, een leien dak is duurder om te herstellen dan een dak met betonpannen. Andere dingen zijn wat voor soort schade het is, wat voor soort dak het is, of de constructie is aangetast en het oppervlak van de schade. De prijzen die hier gegeven worden zijn daarom richtprijzen en kunnen verschillen per specifiek geval.

De kosten van het repareren van een dak na storm

De volgende tabel geeft de richtprijzen weer van het repareren van de meest gangbare daken in Nederland. Je kan dit gebruiken als richtlijn en de bedragen zijn per vierkante meter, inclusief arbeid en BTW.

Reparatie hellend dak
Dakpannen €125 – €200
Leien €325 – €425
Overzetdak €60 – €70
Reparatie plat dak
EPDM €250 – €270
Bitumen €250 – €275

 

Wat gebeurt er tijdens de reparatie?

Als je een bedrijf hebt gevonden die de reparatie wil bekijken, dan zullen ze eerst langskomen om de schade te analyseren en een prijsopgaaf te maken. Daarna is het aan jou om hier mee akkoord te gaan of om offertes van andere dakdekkers te bekijken. Als je akkoord bent, wordt overgegaan tot de reparatie. Eerst wordt het dak schoongemaakt alvorens tot de reparatie over te gaan. Als deze is voltooid wordt een test gedaan om te zien of het dak volledig waterdicht is en is de reparateur klaar en kan je betalen. Vaak krijg je garantie op de reparatie, dit is een aandachtspunt bij het kiezen van het juiste bedrijf.

De reparatie van een plat dak

Het gebeurt niet vaak dat een plat dak beschadigd door storm. Dit komt omdat het plat is, de wind er overheen blaast en er geen losse dakpannen op een plat dak liggen. Toch kan het zijn dat er schade is. EPDM of Bitumen is makkelijk te repareren omdat het warm wordt gemaakt en wordt bewerkt. Het grootste probleem van de dakdekker is het vinden van het lek. Heeft hij dit gevonden, dan is de reparatie vaak snel gedaan. Zorg er wel voor dat vooral bij een plat dak goed getest wordt op de waterdichtheid.

Reparatie van een schuin dak

Het vinden van de schade is hier meestal geen probleem. Het wordt gekenmerkt door de plek waar dakpannen missen. De dakdekker kan de pannen die de storm overleefd hebben hergebruiken en de rest van de pannen zal hij vervangen door dezelfde pannen die je al hebt.

Een overzetdak

Als je dak ernstige schade heeft opgelopen dan kan je een overzetdak overwegen. Dit is een dak dat letterlijk over je huidige dak geplaatst wordt. Dit wordt gedaan door een lattenconstructie waar de nieuwe tegels aan vast worden gemaakt. Zo krijg je een nieuw dak voor een relatief lage prijs en bij grote schade is het zeker de moeite waard om te kijken of deze optie niet goedkoper is dan repareren. Hou er wel rekening mee dat een overzetdak niet op elk type dakbedekking mogelijk is.

Een complete dakrenovatie

In sommige gevallen is de schade zo groot dat het goedkoper kan zijn om een nieuw dak aan te laten leggen. En als je dit toch al van plan was, is dit nu het moment. Met een nieuw dak zal je huis er weer fris uit zien en voeg je waarde toe aan de verkoopprijs. Ook zal het makkelijker zijn een huis te verkopen met een goed dak, omdat potentiele kopers hier niet ook de kosten voor willen dragen. Als je overgaat tot een complete vervanging van je dak, kan de volgende tabel je helpen. Het geeft de kosten weer van de verschillende materialen die je kan gebruiken om je nieuwe dak mee te bedekken. De prijzen zijn inclusief materiaal, arbeid en BTW.

Prijzen dakbedekking Prijs per vierkante meter Levensduur
Plat dak
EPDM €25 – €75 50 jaar
Bitumen €40 – €60 25 jaar
Hellend- en gebogen dak
Betonpannen €20 – €35 30 jaar
Keramiek dakpannen €40 – €75 100+ jaar
Natuurleien €45- €210 30 jaar
Overzetdak €60 – €70 30 jaar
Riet €75 – €100 35 jaar

 

Wat is goedkoper?

Er is natuurlijk enige spoed vereist als je schade hebt opgelopen door storm, maar het is altijd erg verstandig even een stapje terug te nemen en te kijken wat goedkoper is. Hier zal je alle factoren bij moeten betrekken, zoals de kosten van de reparatie, de kosten van een nieuw dak, de levensduur van het nieuwe en het oude dak, de kosten van een overzetdak en de eventuele vergoeding van de verzekering.

Geld besparen op je reparatie

Behalve een goede berekening maken, waardoor je uitsluitend de beste opties kiest, kan je op een paar andere manieren ook besparen op de kosten.

  • Doe het zelf: het repareren van je dak zal je waarschijnlijk niet zelf kunnen, maar je kan wel dingen doen zoals voorbereidend werk en opruimen achteraf. Als je een plat dak laat repareren, kan je deze alvast schoonmaken voordat de dakdekker komt.
  • Kies een dakdekker in de buurt: zo hoef je minder te betalen voor voorrijkosten en heb je het voordeel van zijn professionele kennis van de regio.
  • Overweeg een nieuw dak: soms is het financieel beter een nieuw dak aan te leggen, omdat deze weer een aantal tientallen jaren mee kan gaan. Als je de financiën er voor hebt, kan dit op de lange termijn veel geld schelen.

Tot 40 procent besparen op de totaalkosten

Als je nog meer geld wilt besparen op de totaalkosten, dan kan je gebruik maken van onze compleet vrijblijvende en gratis vergelijkingstool. Door je locatie en specificaties in te geven kunnen wij er voor zorgen dat je binnen een korte tijd een aantal offertes binnen krijgt van dakdekkers in jouw regio. Deze kan je vervolgens met elkaar vergelijken zodat je zeker tot de juiste beslissing komt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten dak dekken

Eens in de zoveel tijd zal u uw dak opnieuw moeten laten

De kosten van dak reparatie na een hevige storm

Heeft je dak schade opgelopen na een zware storm, dan dien je

Een dakdekker inhuren in 2021

Is je dak toe aan een beschermende laag tegen de vele invloeden