Informatie en advies over de kosten van dakdekkers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een dakbedekking wordt over het dak heen gemonteerd en zorgt voor extra bescherming van je woning tegen vocht en koude. Of je dak afhellend of plat is, bepaalt of je een waterdichte of water afwerende dakbedekking nodig hebt. Een goede dakbedekking is eveneens brandwerend en bestand tegen alle weersinvloeden. Tevens is het duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Door de lichtheid van het materiaal kun je het ook redelijk eenvoudig zelf installeren. Welke soorten dakbedekkingen zijn er echter? En wat kost het om de materialen aan te leggen? Op deze vragen gaat dit blog een antwoord geven.

Dakbedekking voor een plat dak

Voor een plat dak heb je een aantal keuzes in de dakbedekking. Je kunt kiezen voor bitumen, kunststof (PVC), groen dak, vloeibare dakbedekking en EPDM. Bitumen, PVC en EPDM dakbedekkingen worden voor een plat dak het meest gebruikt. Hieronder volgt voor elk materiaal een kort overzicht van de voor- en nadelen.

Bitumen

Bitumen is een op aardolie gebaseerde vloeistof, die veel op platte daken gebruikt wordt. Bitumen is zeer duurzaam met een levensduur van 25 jaar. Hiervoor is wel een jaarlijks onderhoud nodig, waarbij je mossen en algen verwijdert. Een bitumen dakbedekking wordt met een brander op je platte dak aangebracht. Door de hitte van de brander smelt de onderkant van het bitumen en plakt zich eigenlijk zo vast aan je dak. De belangrijkste kenmerken van bitumen zijn: grote kleefkracht, sterk materiaal en waterdicht. Bitumen op je platte dak kost je ongeveer €45 per vierkante meter.

Kunststof

Polyvinylchloride, beter bekend onder de afkorting PVC, is een bepaalde kunststof. PVC dakbedekking krijg je in verschillende kleuren en heeft ook een lange levensduur van 25 jaar. Wel moet je hiervoor je dakbedekking twee keer per jaar van vuil ontdoen, zodat dit zich niet gaat nestelen. De kunststof dakbedekking breng je aan middels lijm. Na het plakken moet de dakbedekking drie kwartier stevig aangedrukt worden. De voordelen van PVC zijn: het is waterdicht en verkrijgbaar in vele kleuren, waarbij witte kleuren een extra zonwerende functie hebben. PVC kost circa €55 per vierkante meter.

EPDM

EPDM is een rubberen dakbedekking, die erg in opkomst is de laatste jaren. Ten eerste heeft EPDM een levensduur van ongeveer veertig jaar, waarbij je nauwelijks het materiaal hoeft te onderhouden. EPDM wordt gelijmd aan je platte dak, maar is van tevoren al op maat gemaakt waardoor er minder naden in het materiaal zitten. EPDM is kortom onderhoudsvriendelijk, is tevens waterdicht en is ook goed bestand tegen temperatuurverschillen. EPDM kost ongeveer €50 per vierkante meter.

Groendak

Een groendak is niet zozeer een dakbedekking als wel een afwerkingslaag bovenop je dakbedekking. Een groendak plaats je namelijk op bitumen, PVC of EPDM voor een opfleuring van je saaie dak. Bij een groendak worden mossen, vetplanten, grassen en kruiden op je dak geplaatst. Dit zorgt voor een bijdrage aan het milieu, geeft jou verder geen onderhoud en je profiteert van een natuurlijke isolatie. Voor je dak verhoogt een groendak de levensduur van je dakbedekking. Een groendak aanbrengen kost ongeveer €55 per vierkante meter.

Vloeibare dakbedekking

Een vloeibare dakbedekking pas je toe om snel je dak te dichten bij lekkages in je platte dak. Dit is echter een noodoplossing om verdere lekkages en waterschade te voorkomen en kan alleen toegepast worden in bitumen daken. Daarom kost deze dakbedekking onder de €40 per vierkante meter.

Dakbedekking voor een hellend dak

Heb je een hellend dak op je woning, kun je van andere dakbedekking gebruikmaken dan bij platte daken. Bij een hellend dak zul je vooral dakpannen zien van klei of beton, maar ook materialen als leien, riet en zink.

Dakpannen als dakbedekking

Dakpannen zijn gemakkelijk te plaatsen en hebben een lange levensduur van meer dan dertig jaar. Bij dakpannen hoef je eveneens nauwelijks onderhoud uit te voeren. Tevens hebben ze een goed afwateringssysteem, waardoor ze geschikt zijn bij en bestand tegen alle weersinvloeden. Dakpannen laten plaatsen op je dak kost ongeveer €50 á €60 per vierkante meter.

Leien dakbedekking

Een leien dakbedekking kun je op allerlei oppervlaktes aanbrengen door zijn flexibiliteit. Je hebt kunstleien en natuurleien dakbedekking. Tevens is een leien dakbedekking licht van gewicht; nog geen twintig kilo per vierkante meter. Een leien bedekking beschermt je dak tegen heftige regen en storm. Een leien dakbedekking kost ongeveer €70 per vierkante meter.

Rieten dakbedekking

Een rieten dakbedekking geeft je woning een landelijke en nostalgische uitstraling, wat veel mensen wenselijk achten. Riet is een soort luxeproduct geworden. Het is een lichte dakconstructie, die zorgt voor een goede ventilatie zonder condensvorming. Er zijn echter ook een aantal nadelen aan het hebben van een rieten dak: het zorgt binnenshuis voor meer stof, dit materiaal is slecht te isoleren, het is kwetsbaarder voor bijvoorbeeld brand en het voldoet vaak niet aan de huidige bouweisen. Riet kost ongeveer €100 per vierkante meter.

Zinken dakbedekking

Zink is niet het goedkoopste materiaal voor je dakbedekking, maar je kan zink wel relatief snel laten plaatsen. Zink heeft ook nog meerdere voordelen. Het is ten eerste onderhoudsvriendelijk. Zink heeft een lange levensduur van meer dan zeventig jaar. Het is een licht materiaal en is daardoor gemakkelijk te bewerken, doordat het flexibel en plooibaar is. Tevens kun je zink toepassen op reeds geïsoleerde daken. Een nadeel van zink is de hoge aankoopprijs. Tevens kan zink door hagel in gedeukt worden. Zink kost ongeveer €80 per vierkante meter.


Laatste nieuws

Vijf goede tips bij het reinigen van je dakbedekking

Dakbedekking heeft de functie om je woning te beschermen tegen weersinvloeden. Tevens

De kosten van dak reparatie na een hevige storm

Heeft je dak schade opgelopen na een zware storm, dan dien je

dakdekkersbedrijf

De voordelen van een groendak

Al heel veel Nederlanders hebben gekozen om een groendak aan te leggen.