Informatie en advies over de kosten van dakdekkers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

In het nieuwe AFAS Experience Center in Leusden werd het al op de daken toegepast: FPO dakbedekking. Om het complex te voorzien van goede dakbedekking werd ZND Nedicom ingehuurd, die al vaker gewerkt had met dakmembranen van Sika. Sika Belgium leverde dientengevolge de Sarnafil FPO membranen voor het project. Wat zijn FPO membranen? En waarom is werken met FPO dakbedekking voordelig? Dit alles en meer zul je hieronder terugvinden.

Wat is FPO dakbedekking?

Volgens professionals is de FPO dakbedekking de nieuwe generatie van een flexibele kunststof dakbedekking, die gebruikt kan worden op zowel hellende als platte daken. De dakbedekking wordt gemaakt van een of meerdere lagen granulaat (Polyolefine), dat speciaal ontwikkeld is om aan de toekomstige milieueisen en recyclingvereisten te voldoen. Tijdens een proces van extrusie wordt het materiaal geproduceerd, waarmee men al meer dan dertig jaar kan toepassen. Tijdens een extrusie proces wordt namelijk het vloeibaar gemaakte granulaat samengevoegd met een glasvlies drager. Het fijne bij FPO is dat het geen uitspoeling heeft, waardoor je het regenwater kunt hergebruiken.

Waarom kiezen voor FPO dakbedekking?

FPO is kortom een zeer flexibele dakbedekking, waardoor je het voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Hier eindigen de voordelen echter niet:

  • Het bedekken van je dak met FPO gaat zonder vuur, dus de aanleg is veiliger en zonder brandgevaar.
  • Snelle plaatsing van je dakbedekking.
  • Membraan op maat is mogelijk.
  • Het materiaal zal door de jaren heen ook soepel blijven.
  • FPO is geschikt voor de recycling van regenwater.
  • Op FPO dakbedekking kun je gemakkelijk zonnepanelen installeren.
  • Het materiaal is wortelvast.
  • FPO is vliegvuurbestendig.
  • Het is weekmakervrij.
  • FPO is hagelbestendig.
  • FPO is ozonbestendig.

De eigenschappen van FPO

Kenmerkend van FPO is dat het soepel en elastisch blijft tot aan temperaturen boven de 100 graden Celsius. Het heeft daardoor een goed rekvermogen en kan prima tegen dynamische belastingen. FPO vond eerder zijn toepassing in de auto-industrie, waar gebleken is dat het materiaal op lange termijn geen gewicht verliest. Hierdoor is FPO prima te gebruiken op daken, omdat het gunstige eigenschappen van PVC en EPDM dakbedekkingen met elkaar verenigt.

Verschillende FPO

Binnen FPO dakbedekking kun je twee types onderscheiden: de TPO en de TPV. Beide types bestaan eigenlijk uit korreltjes met een omhulsel van een bindmiddel, zoals polyethyleen of polypropyleen. De korrels zelf bestaan uit samenvoegingen van rubber en EPR of uit EPDM. Bij de TPO variant zijn de korrels niet gevulkaniseerd, waardoor er een groot onderscheid is in de flexibiliteit en verwerkbaarheid van de dakbedekking. Bij de TPV dakbedekking worden de korrels wel gevulkaniseerd door verhitting boven de 180 graden Celsius. Door vulkanisering krijg je een nog grotere elasticiteit, een hogere vermoeiingsweerstand, minder vloeigedrag en hogere temperatuurvastheid. TPV banen zijn hierdoor nog soepeler te verwerken op het dak dan de TPO dakbedekking.

Hoe wordt FPO aangebracht?

FPO kan boven 120 graden Celsius smelten. Door deze functie kan de dakbedekking thermisch worden gelast, waardoor je een homogene verbinding krijgt. De lasbaarheid hangt echter van een aantal factoren af:

  • De mate van oxidatie op de dakbedekking
  • De samenstelling tussen onder- en bovenzijde varieert sterk
  • Wanneer het materiaal gekalanderd is, dan neemt lasbaarheid af
  • Uit welke materialen bestaat de toplaag?

De lastemperatuur vindt plaats bij ongeveer 450 graden Celsius en mag niet meer zijn, want dan vindt oververhitting plaats. Oververhitting leidt tot oxidatie over de hele dakbedekking, waardoor deze niet meer kan smelten.

Goed voor het milieu

FPO is zeer milieuvriendelijk en daarom is het ook de dakbedekking van de toekomst. Het lassen van FPO kan in gesloten ruimtes zonder beschermende kleren, omdat FPO niet bestaat uit schadelijke, chemische stoffen zoals chloor of oliën. Bij de productie van FPO komen geen afvalstoffen vrij en het wordt zeer energiezuinig geproduceerd. Door de chemische weerstand en UV-bestendigheid op het dak kun je FPO ook volledig recyclen. Deze recycling vindt plaats op hetzelfde niveau; er vindt geen downcycling plaats, waarbij het materiaal voor andere minderwaardige producten wordt gebruikt.


Laatste nieuws

Veelgemaakte fouten dak dekken

Eens in de zoveel tijd zal u uw dak opnieuw moeten laten

Waarop moet een dakdekker letten om zijn werkzaamheden veilig te kunnen verrichten?

Werken in de bouw is niet altijd zonder risico. Dit geldt ook

DIY dakdekken: hoe doe je het zelf?

Je kunt wel een dakdekker inhuren om je dak te leggen of