Informatie en advies over de kosten van dakdekkers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Dakbedekking heeft de functie om je woning te beschermen tegen weersinvloeden. Tevens zorgt het voor het uiterlijk van je woning. Er zijn verschillende soorten dakbedekking mogelijk. Dit is onder meer afhankelijk van het soort dak dat je hebt: plat of schuin. Voorbeelden van dakbedekking zijn: dakpannen, bitumen, leien, riet en EPDM. De levensduur van je dakbedekking hangt af van het materiaal dat je kiest, maar bij iedere materiaalsoort ben je verplicht om van tijd tot tijd hieraan onderhoud te verrichten. In deze blog zullen vijf tips behandeld worden, waarop je dit het beste kunt doen.

De soorten dakreiniging

Je kunt er altijd voor kiezen om je dakbedekking na een aantal jaar te vernieuwen, maar dit is een dure grap. Je kunt je dak op meerdere manieren laten reinigen. En je kunt dit zelf doen of uit handen geven aan een dakspecialist. Dit zijn de manieren van reinigen:

  • Ontmossen: het verwijderen van algen en mossen zorgt ervoor dat je dak nieuwer uitziet en lekkages voorkomen worden.
  • Coaten: het vervangen van poreuze dakbedekking en het voorkomen van verdere porositeit door middel van een extra coating laag erop. Dit doe je meestal na ontmossing van je dakbedekking.
  • Algemene reiniging middels hoge of lage druk.
  • De dakgoot reinigen, voordat er verstoppingen hierin optreden. Vuil, bladeren en mos kun je echter ook simpel zelf verwijderen uit de goot.

Wat kost dakreiniging?

Welke reinigingsmethode je kiest, bepaalt onder meer de prijs die je kwijt bent, wanneer je een dakreiniging laat uitvoeren. Hieronder volgt een prijsoverzicht van de verscheidene methoden:

  • Ontmossen kost gemiddeld €9 tot €15 per vierkante meter.
  • Ontmossen en coating kost €30 tot €45 per vierkante meter.
  • Algemene reinigingen kosten circa €5 per vierkante meter.
  • De dakgoot laten reinigen kost circa €50 voor een dakgoot van tien meter.

Wacht tot de wintermaanden voorbij zijn

Het dak reinigen kun je eenvoudigweg zelf doen om kosten te besparen. Een dakreiniging kun je het beste uitvoeren na de winter, wanneer de kou en vochtige maanden ver over zijn en de zon en warmte van de zomer nog op zich laten wachten. Bovenal is het van belang dat je voorzichtig te werk gaat, aangezien je toch op een hoogte aan het werk bent. Ook is tijdens de reiniging voorzichtigheid geboden, aangezien je zo het uitbreken van lekkages tot een minimum beperkt.

De beste manier is een hogedrukreiniger

Afhankelijk van je dakbedekking is werken met een hogedrukreiniger het beste. Bestaat je dakbedekking uit dakpannen bijvoorbeeld, dan is dit een van de beste manieren om je dak te reinigen. Voor de meer kwetsbaardere dakbedekkingen is reinigen middels water ook voldoende. Werken met een roterende sproeikop werkt nog beter, want dan kun je de druk zelf bijstellen. Hiermee kun je moeilijk bereikbare plekken ook goed reinigen. Zet de druk niet te hoog, want dan loop je kans op lekkages. Na de behandeling met de hogedrukreiniger is het handig om je dak nog eens na te spoelen met water, zodat er geen alg- en mosvorming plaats meer kan vinden.

Het verwijderen van mos en algen

Het verwijderen van mos en algen was nog nooit zo snel en simpel gedaan middels een speciale mosreiniger, die je gewoon in de winkels of online kunt aanschaffen. Door vochtige omstandigheden kunnen algen en mossen goed op je dak groeien en wanneer je dit niet vroegtijdig behandeld, kunnen ze voor kiertjes en scheurtjes zorgen met lekkages in je dak tot gevolg. De mosreiniger moet je veelal verdunnen met water, maar dan zal het middel op een zachte en voorzichtige wijze mos en algen losweken, waardoor je ze makkelijk van het dak kan verwijderen.

Extra bescherming nodig

Als je eenmaal het mos verwijderd hebt, wil je ook niet dat het snel weer terug komt. Dit kun je voorkomen door je dakbedekking met een beschermend laagje te voorzien, het zogenaamde coaten. Door middel van coating zorg je ervoor dat je dak minder vocht en lucht doorlaat. Hierdoor stop je alg- en mosgroei. Door een coating laag hoef je je dakpannen minder snel te laten vervangen. Bij het aanbrengen van een coating laag is het wel van belang dat de ondergrond eerst goed gereinigd is. Impregneren kun je ook doen. Dit is de behandeling van dakpannen met een vochtwerend middel.

Sluit wel je afvoerpijp en dakgoot af

Wanneer je middels chemische middelen je dakpannen gaat reinigen, is het raadzaam om je dakgoot tijdelijk even los te koppelen. Zeker wanneer je regenwater opvangt in een regenput, kun je het beste even de afvoerbuizen loskoppelen tot je klaar bent met de reiniging van je dak. Spoel na de behandeling de afvoerbuizen en de dakgoot goed na met water, zodat je zeker weet dat resten van het middel verwijderd zijn.


Laatste nieuws

DIY dakdekken: hoe doe je het zelf?

Je kunt wel een dakdekker inhuren om je dak te leggen of

Werken dakdekkers nog wel veilig?

In juni 2021 werd Den Haag opgeschrikt door een explosie in een

Waarop moet een dakdekker letten om zijn werkzaamheden veilig te kunnen verrichten?

Werken in de bouw is niet altijd zonder risico. Dit geldt ook