Informatie en advies over de kosten van dakdekkers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

In juni 2021 werd Den Haag opgeschrikt door een explosie in een bestelbus van een dakdekker. De 58-jarige dakdekker overleefde de explosie en ligt in het ziekenhuis bij te komen van zijn verwondingen. De bestelbus explodeerde, toen de dakdekker zijn wagen wilde starten. Een lekkende gasfles is de oorzaak, waardoor de vraag rees of werken met gas in de dakdekkersbranche nog wel zo veilig is. En hoe kan een dergelijk vreselijk ongeluk voorkomen worden?

Waarom werken dakdekkers met gas?

Propaan is een van de meest verkochte gassoorten als het gaat om het aanbrengen van dakbedekking. Propaan is prima geschikt om bitumen dakbedekking te verwarmen. Hierdoor wordt bitumen zacht en flexibel en kun je de dakbedekking makkelijk aanbrengen op het dak. Tevens bevriest het gas pas op een temperatuur van -42 graden Celsius, waardoor de dakdekker het hele jaar door kan blijven werken. Butaan werkt in principe hetzelfde als propaan, maar kan in Nederland in de winter niet gebruikt worden. Butaan wordt namelijk vloeibaar bij een temperatuur van -0.5 graden Celsius.

Hoe kan een gasfles lekken?

Een gasfles zal nooit zomaar ontploffen. Er is altijd zuurstof en brandstof nodig. Daarom moeten gasflessen altijd gecontroleerd worden op lekken. Propaan en butaan, gassen die veel gebruikt worden door dakdekkers, zijn zware gassen. Als die lekken zich vermengen, dan is het een zeer explosief mengsel die door het starten van een auto al tot ontploffing kan komen. Een gasfles kan door meerdere oorzaken lekken. Het kan nalatigheid zijn van de dakdekker zelf. Snelheid, onvoorzichtigheid en niet goed dichtdraaien, kunnen al lekken veroorzaken, dus op deze zaken moet goed gelet worden.

Waarom moeten dakdekkers gasflessen vervoeren?

Dakdekkers werken vaak met gas om dakbekleding aan te brengen. Op gasflessen van dakdekkers zitten vaak snelkoppelingen, waardoor ze snel korte en lange branders tijdens hun werkzaamheden kunnen plaatsen. De gastoevoer wordt door een snelkoppeling wel afgesloten, maar kan wel nog lekken. Tevens kan er gas in de slang zitten na afkoppeling van de brander. De kraan is dan weliswaar dicht, maar toch zitten er kleine hoeveelheden gas nog in het systeem verborgen.

Risicovolle gasflessen

Het komt bovendien vaker voor dat dakdekkers met eigen gasflessen werken. Ze vinden het dan lastig om met hele gasflessen te zeulen en nemen de kenmerkende, kleinere oranje gasflessen mee op een klus. Deze flessen worden vaak zelf gevuld. Deze flesjes hebben echter een houdbaarheidsdatum. Als ze ouder zijn dan tien jaar, worden ze normalerwijze niet meer bijgevuld en moeten ze worden vernietigd, omdat ze onbetrouwbaar zijn geworden. Ook komt het vaker voor dat dakdekkers deze flessen willen laten bijvullen en in de winkel komen ze er pas achter dat deze flesjes gewoon nog open stonden. Dit zorgt natuurlijk voor een enorm risico tijdens het transport. De grotere gasflessen kunnen volgens experts bijna niet lekken, omdat deze op een lopende band langs een snuffelaar komen. Dit is een mechanische neus, die opspoort of de fles lekt. Lekt een fles, dan wordt die meteen uit proces gehaald. De oranje flessen hebben deze luxe niet.

Mogen dakdekkers volgens de wet gas wel transporteren?

Nederland is normaal een land van regels, maar op het gebied van gastransport zijn er weinig tot geen regels. Dit gebrek aan regels begint al bij de houdbaarheidsdatum van de slangen van de gasflessen. In realiteit moeten de slangen na drie á vijf jaar vervangen worden, maar in de wet wordt alleen gesteld dat ze deugdelijk moeten zijn en geen droogte noch haarscheuren mogen vertonen.

Hoeveel gas mag een dakdekker maximaal meenemen tijdens een klus?

Volgens de wet mag ongeveer 240 liter gas vervoerd worden. Dit is vrij veel. Een normale grote gasfles heeft een inhoud van tien kilo, dat gelijkstaat aan ongeveer 18 liter. Bij een grote dakdekkersklus heb je gemiddeld zestig tot honderd liter gas nodig, wat inhoudt dat een dakdekker zo’n vier á zes flessen voor een klus bij zich heeft. Gelukkig zien specialisten slechts weinig dakdekkers teveel flessen transporteren, omdat de meeste zich goed bewust zijn van de risico’s.

Hoe zijn verdere ongelukken te voorkomen?

Experts waarschuwen dat een verbetering van de regelgeving met betrekking tot gas niet genoeg is om ongelukken te voorkomen. Dakdekkers moeten ook meer cursussen krijgen over een juist gastransport en de risico’s die het transport met zich meebrengt. Cursussen benadrukken hoe dakdekkers met gas om moeten gaan en hoe ze veilig hun werk kunnen verrichten. Er zijn echter genoeg dakdekkers, die onopgeleid te werk gaan, omdat het vrij eenvoudig is om als zzp’er te werk te gaan. Deze dakdekkers zouden verplicht moeten worden een basiscursus te volgen om veilig te kunnen werken. De zogenaamde VCA-cursus is uitermate geschikt hiervoor.


Laatste nieuws

Mogelijkheden + soorten dakbedekkingen

Een dakbedekking wordt over het dak heen gemonteerd en zorgt voor extra

dakdekkersbedrijf

De voordelen van een groendak

Al heel veel Nederlanders hebben gekozen om een groendak aan te leggen.

Werken dakdekkers nog wel veilig?

In juni 2021 werd Den Haag opgeschrikt door een explosie in een