Informatie en advies over de kosten van dakdekkers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
dakdekkersbedrijf

Al heel veel Nederlanders hebben gekozen om een groendak aan te leggen. Met een groendak ben je niet alleen duurzaam bezig, maar je draagt bij aan een klimaat- en milieuvriendelijk bestaan terwijl je ook nog bespaart op de energiekosten. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van een groendak? Lees hieronder verder om het te weten.

Wat is een groendak

Een groendak kan worden omschreven als een dak dat is voorzien van een bepaalde soort beplanting. Vaak gaat het om vegetatiesoorten zoals grassen, kruiden, vetplanten, duinplanten en dergelijke. Er zijn 2 soorten groendaken te onderscheiden, namelijk extensieve groendaken en intensieve groendaken. Veel Nederlanders kiezen ervoor om een groendak ook te combineren met zonnepanelen of windmolens.

De kosten van een groendak

Overweeg je het aanleggen van een groendak om ook bij te dragen aan milieuverbetering door je dak te beplanten? Hoeveel je gaat betalen voor het aanleggen van een groendak is afhankelijk van de oppervlakte van je dak, de bereikbaarheid van je dak en het soort dakbedekking dat je uitkiest. De gemiddelde kosten per vierkante meter voor een extensief en een intensief groendak tref je hieronder:

Soort groendakKosten per m2
Extensief groendak€45 – €100
Intensief groendak€120 – €230

De 10 voordelen van een groendak

Naast de vele voordelen die een groendak te bieden heeft aan het milieu, zijn er nog verschillende andere voordelen e benoemen die komen kijken bij het aanleggen van een groendak. De meest voorkomende voordelen zijn als volgt:

 1. De isolatie van je woning wordt verbeterd.

Door een groendak aan te leggen wordt de isolatiewaarde van je dak verhoogd waardoor de warmte gedurende de koude wintermaanden langer binnen blijft en het wat langer koel blijft binnen in je woning tijdens de warme zomerperiode. Dit verhoogt het wooncomfort binnen in je woning dankzij de constante binnentemperatuur.

 1. Zonnepanelen leveren meer op

Een groendak in combinatie met zonnepanelen is een ideale keuze aangezien een groendak een hoger rendement oplevert. Omdat het dak minder snel opwarmt blijft het dak koel en wordt de warmteafvoer van zonnepanelen verbeterd.

 1. De levensduur wordt verlengd

Een groendak verlengt de levensduur van je dak en gaat ruim 60 jaar mee mits je het dak regelmatig onderhoudt.

 1. Waterretentie en luchtzuivering

Groendaken vormen een ideale waterbuffer aangezien de beplanting zeker 50% van het regenwater opneemt. Op deze manier wordt overbelasting van afvoeren en het riool voorkomen. Daarnaast zorgt een groendak voor een verbeterde luchtzuivering.

 1. Energiebesparing

Dankzij de hogere isolatiewaarde van een groendak hoef je minder te stoken, waardoor je bespaart op de maandelijkse energiekosten.

 1. Bewust milieuvriendelijk bezig

Door een groendak aan te leggen ben je actief bezig met het bijdragen van een steentje aan milieuverbetering. Daarnaast biedt een groendak meer biodiversiteit in de stad.

 1. De geluidswerende werking

Een groendak vermindert het geluid uit de omgeving zowel binnen als buiten. Er wordt als het ware een geluidsbarrière gevormd om je woning heen waardoor je meer kunt genieten van stilte en rust.

 1. Waardevermeerdering van de woning

Met een groendak stijgt de waarde van je woning waardoor je huis makkelijker te verkopen is op de woningmarkt tegen een verhoogde prijs.

 1. De brandwerende functie

Eén van de voordelen van een groendak is dat het een brandwerende laag creëert om het pand heen. Mocht er een brand gerelateerd ongeval optreden, dan is je dak (en je woning) beter beschermd.

 1. Subsidiemogelijkheden

Indien je aan bepaalde voorwaarden voldoen heb je de mogelijkheid om een subsidie aan te vragen bij de gemeente voor het aanleggen van een groendak. Op deze manier kan je besparen op de investeringskosten, welke overigens flink kunnen oplopen afhankelijk van de oppervlakte van het dak en je wensen.

Zijn er ook nadelen?

Er zijn helaas ook enkele nadelen waar we rekening mee moeten houden als het om een groendak gaat. Zo zijn de kosten voor het aanleggen van een groendak niet bepaald goedkoop. Ook dien je te kijken naar het gewicht van het groendak, welke geen overbelasting mag vormen voor het onderdak. Daarnaast is het moeilijker om een lekkage op te sporen en te verhelpen op een groendak. Verder trekt een groendak veel vogels en insecten aan en heb je een grotere kans op lekkages vanwege wortelgroei.

Bespaartips groendak aanleggen

Er zijn verschillende dakdekkers die een groendak aankunnen leggen tegen mooie prijzen. Indien je verder nog meer wilt besparen, dan tref je hieronder enkele handige bespaartips:

 • Check of de buren ook geïnteresseerd zijn in het aanleggen van een groendak. Zo kan je de dakdekker een grotere opdracht aanbieden en kan je vragen om kwantumkorting.
 • Ga na bij je gemeente in hoeverre er een subsidie mogelijk is voor het aanleggen van een groendak.
 • Vraag eerst verschillende offertes aan bij meerdere dakdekkers zodat je kunt vergelijken en de beste deal kunt uitkiezen.
 • Huur een lokale dakdekker in om te besparen op de hoge kilometerkosten die een landelijke dakdekker in rekening brengt om naar je toe te reizen.

Tegenwoordig is het aanleggen van een groendak zeer populair. Al verschillende Nederlanders zijn overgegaan tot een groendak dankzij de vele verschillende voordelen, niet alleen voor het milieu maar ook voor jezelf, de bewoners van de woning en je portemonnee.


Laatste nieuws

dakdekkersbedrijf

De voordelen van een groendak

Al heel veel Nederlanders hebben gekozen om een groendak aan te leggen.

Een dakdekker inhuren in 2021

Is je dak toe aan een beschermende laag tegen de vele invloeden

Veelgemaakte fouten dak dekken

Eens in de zoveel tijd zal u uw dak opnieuw moeten laten