Informatie en advies over de kosten van dakdekkers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Is je dak toe aan een beschermende laag tegen de vele invloeden van buitenaf? Je kunt een professionele dakdekker inhuren om dergelijke werkzaamheden uit te voeren op je dak. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden wanneer je een dakdekker gaat inhuren in het jaar 2020? Je komt het allemaal hieronder te weten.

Wat doet een dakdekker?

Een dakdekker is iemand die daken en gevels bedekt en deze zo beschermt tegen factoren zoals water, wind of sneeuw. Naast het aanbrengen van nieuwe dakbedekking kan een dakdekker oude dakbedekking slopen, nieuwe materialen controleren, controles en reparaties uitvoeren, renoveren, daken en goten schoonmaken of schoonspuiten en soms zelfs het plaatsen van een dakraam of een dakkapel. De meeste dakdekkers zijn bij aannemersbedrijven werkzaam of soms ook bij gespecialiseerde dakbedekkingsbedrijven. Je treft ook veel dakdekkers die zelfstandig te werk gaan als freelancer.

Prijsopbouw kosten dakdekker

Het is belangrijk om na te gaan hoe de prijs van een dakdekker is opgebouwd. De prijs bestaat uit:

  • Arbeidskosten 55%
  • Materiaalkosten 35%
  • Afvoerkosten 5%
  • Kilometerkosten 5%

Kosten van een dakdekker in 2020

Hoeveel je gaat betalen voor het inhuren van een dakdekker is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan je de kosten bepalen per dak soort, per soort dakbedekking, per type werkzaamheid, per werkgebied, het uurloon per dakdekker en de kosten voor een groendak.

Kosten per dak soort

De kosten kunnen worden bepaald aan de hand van het soort dak en het soort dakbedekking. Hieronder tref je een kostenplaatje van de kosten per vierkante meter voor een plat of hellend dak, de totale kosten voor een plat dak van 50m2 en de totale kosten voor een hellend dak van 50m2.

Soort dakKosten per m2Kosten dak 50m2
Plat dak€45 – €65€2.250 – €3.250
Hellend dak€45 – €130€2.250 – €6.500

Verder kan je ook nagaan wat de totale kosten zijn voor een dakdekker afhankelijk van de dakbedekking voor een dak van 50m2.

DakbedekkingTotale kosten
Bitumen€1.700 – €2.100
Keramische dakpannen€4.000 – €4.400
Riet€5.500 – €6.000

Kosten per werkzaamheid

De meest voorkomende werkzaamheden van een dakdekker zijn het uitvoeren van reparaties, vervangen en nieuwbouwprojecten waarbij de kosten per uur als volgt zijn:

WerkzaamheidKosten per uur
Repareren€30 – €35
Vervangen€35 – €45
Nieuwbouw€45 – €50

Kosten provincie versus randstad

We kunnen ook nagaan wat de kosten zijn afhankelijk van het werkgebied van de dakdekker. De prijzen kunnen namelijk verschillen als je woont in de provincie of in de randstad. De prijzen in de randstad zijn doorgaans lager, maar hou rekening dat je in dit geval ook meer betaalt aan kilometerkosten. Hieronder tref je de kosten per uur afhankelijk van het werkgebied.

WerkzaamhedenProvincieRandstad
Kluswerk€25 – €35€30 – €42
Nieuwbouw€27 – €40€33 – €47
Onderhoud/inspectie€31 – €43€38 – €51

Kosten per uur

Het uurloon van een dakdekker is afhankelijk van verschillende factoren. Denk zo niet alleen aan de ervaring en expertise van de dakdekker, maar ook aan de regio of aan de werkzaamheid die de dakdekker uit moet voeren. Gemiddeld rekent een dakdekker tussen de €35 en €45 per uur. Hou wel rekening dat het hierbij enkel gaat om de arbeidskosten en je dus nog moet denken aan de materiaalkosten en eventuele bijkomende kosten. Het gemiddeld uurloon van een dakdekker is als volgt:

Soort werkzaamheidKosten per uur
Nieuwbouw€40
Onderhoud€45
Kluswerk€35

Kosten groendak

Een dakdekker kan je dak ook beplanten als je graag actief een steentje bij wilt dragen aan het milieu. De kosten van een dakdekker voor een groendak variëren afhankelijk van de afmetingen van het dak, het soort dakbedekking en de bereikbaarheid van het dak. Hieronder kan je nagaan wat de kosten zijn:

Soort dakKosten per m2
Extensief groendak€45 – €100
Intensief groendak€120 – €200
EPDM onderlaag€40 – €50

Een dakdekker inhuren na de Corona crisis

Sinds Nederland door de Corona crisis is geraakt in februari 2020 hebben alle dakdekkers hun werkwijze moeten aanpassen. De dakdekkers hebben gedurende het eerste kwartaal van 2020 geen last gehad van de effecten van de Corona crisis. Integendeel, de omzet steeg juist met 11,1% omdat dakdekkers hun werkzaamheden gewoon konden uitvoeren. Ook de totale bouwsom van vergunningen voor bouw- en verbouwwerkzaamheden nam in eerste opzichte toe volgens het CBS. Maar naarmate de Crisis zich verder op wereldwijd niveau ontwikkelde begonnen ook het aantal faillissementen op te lopen. Gedurende het eerste kwartaal vielen minstens 7 dakdekkers om. In het tweede kwartaal heeft 20% van de dakdekkers moeten snijden in het budget maar ook in het personeelsbestand. Er zijn gelukkig verschillende strenge maatregelen getroffen en alle dakdekkers dienen zich verplicht hieraan te houden om zo veilig en gezond mogelijk om te gaan op de werkvloer.

Bespaartips dakdekker

Het inhuren van een dakdekker is niet altijd goedkoop. Aangezien de kosten van het inhuren van een goede dakdekker flink kunnen oplopen, tref je hieronder wat handige bespaartips:

  1. Kwantumkorting: Ga na of de buren ook interesse hebben in het inschakelen van een dakdekker om zo de kosten te delen. Een dakdekker zal een mooie korting geven bij één grote klus voor meerdere klanten.
  2. Subsidies: Je kunt verschillende subsidies aanvragen voor het onderhouden van je pand met het oog op duurzaamheid.
  3. Offertes vergelijken: Vergelijk eerst meerdere offertes van verschillende dakdekkers uit je omgeving om zo de beste prijs uit te kiezen.
  4. Kies een lokale dakdekker: Een landelijke dakdekker rekent hoge kilometerkosten. Je bespaart flink door een lokale dakdekker in te huren.

De kosten voor het inhuren van een dakdekker in 2020 kunnen flink uiteenlopen, aangezien veel dakdekkers geraakt zijn door de Corona crisis. De prijzen zijn bij bepaalde bedrijven met zeker 40% gestegen. Voordat je een dakdekker gaat inschakelen, doe dan eerst wat onderzoek over de dakdekker, vraag om een offerte op maat zodat je van tevoren weet wat je gaat betalen en de kwaliteit die er wordt geleverd. U wilt natuurlijk een stralend en beschermd dak boven uw hoofd.


Laatste nieuws

DIY dakdekken: hoe doe je het zelf?

Je kunt wel een dakdekker inhuren om je dak te leggen of

Wanneer mag een dakdekker niet werken?

Een dakdekker heeft als taak een beschermende laag tegen sneeuw, water en

Een dakdekker inhuren in 2021

Is je dak toe aan een beschermende laag tegen de vele invloeden