Een plat dak zal altijd bekleed zijn met een ander materiaal dan een hellend dak. Veel woningen met een plat dak zijn bekleed met Bitumen; een soort dakbedekking die met rollen wordt aangelegd op je dak. Zo’n dak van bitumen heeft een bepaalde levensduur want het materiaal krimpt bij koud weer en zet uit bij warm weer. Hierdoor gaat de werking op een gegeven moment verloren en zal je moeten gaan kijken voor een ander dak. Zo’n dak van bitumen moet dan ook op een gegeven moment – vaak na een jaar of 25 – worden vervangen. Het is op zo’n moment goed om te kijken of jij weer een dak van bitumen wil of dat je liever gaat voor de opvolger; EPDM. Dit is een materiaal wat heel goed door de klusser kan worden aangelegd.
Inhoud van deze prijsgids
Wat is de prijs van een EPDM dak
Van welk materiaal is het dak gemaakt | Wat is de gemiddelde prijs van de dakbedekking per vierkante meter inclusief arbeidsloon en BTW | Wat is de levensduur van het dak |
Bitumen | Tussen 40 en 50 euro per m2 | 25 jaar |
EPDM | Tussen 45 en 55 euro per m2 | 40 jaar |
Wanneer je deze prijzen zo naast elkaar ziet zal je gelijk bemerken waarom de dakdekker jou een andere vorm van dakbedekking aanraadt. De prijs is nauwelijks hoger en de levensduur is bijna het dubbele. We hebben gekeken welke factoren de prijs beïnvloeden.
- Als je handig bent. Heb je veel kluservaring, dan zal het verwijderen van een oud bitumen dak voor jou geen heel moeilijk karwei zijn. Je bespaart behoorlijk wat op het arbeidsloon wanneer je zelf het oude dak weghaalt en het dak zo achterlaat dat de dakdekker gelijk aan het werk kan.
- Als je alles uit handen wil geven. Ben jij geen handige klusser, dan geef je de werkzaamheden uit handen aan de dakdekker. Je weet dan zeker dat je de volledige garantie krijgt op de werkzaamheden van de dakdekker en op het EPDM dak. Bij zelfbouw wil deze laatste garantie nog wel eens minder zijn.
Hoe is de prijs van een EPDM dak opgebouwd
De prijs van een EPDM dak is opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes die jij maakt bij de aanschaf van je dak. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
- Keuze 1: Laat jij je dak aanleggen of doe je het zelf. Het arbeidsloon bepaalt het grootste deel van de factuur bij een EPDM dak. Je zou er dan ook voor kunnen kiezen om zelf je dak aan te leggen wanneer jij daar voldoende handigheid mee hebt. Je moet er dan wel voor zorgen dat de aanhechtingen goed aansluiten op je dak waardoor vocht geen kans krijgt.
- Keuze 2: kies jij gelijk voor isolatie van je dak. Een geïsoleerd dak zorgt ervoor dat je veel minder hoeft te stoken om je huis warm te krijgen. Je zou dan ook kunnen kiezen om bij het vervangen van je dak gelijk te kiezen voor dakisolatie. Het feit dat de dakbedekking van je dak af moet voordat je een vorm van isolatie kan laten aanleggen is voor jou en de meeste andere woningbezitters de reden om isolatie nog maar voor een paar jaar uit te stellen. Een dak wat open moet worden gehaald omdat de dakbedekking moet worden vervangen geeft een mooie gelegenheid om je dak gelijk te laten isoleren. Deze investering verdien je vrij snel weer terug. Je gaat namelijk direct na de isolatiewerkzaamheden veel minder betalen aan het energiebedrijf en je betaalt over deze werkzaamheden minder BTW.
- Keuze 3: kies je voor opties. Een plat dak biedt gelegenheid om bijvoorbeeld een lichtkoepel te laten inbouwen. Hierbij hoef je dan minder verlichting te gebruiken in de woonruimte onder het platte dak. Je kan ook kiezen voor andere opties die specifiek mogelijk zijn bij een EPDM dak. Houd er alleen wel rekening mee dat opties je dak soms kunnen verzwaren. In dat geval kan de draagconstructie van je dak in gevaar komen.
- Keuze 4: Kies je gelijk voor een nieuwe dakgoot. Een EPDM dak is een mooie aanwinst voor je huis. Je zou kunnen volstaan met een nieuw dak maar het is verstandiger om een nieuwe dakgoot te laten aanleggen door de dakdekker wanneer deze dan toch bezig is. Je kan kiezen voor een betaalbaar PVC materiaal waardoor je voor een paar honderd euro een nieuwe dakgoot hebt. Kies je dan toch voor een duurder materiaal, dan zou zink een goede optie zijn. Zink heeft als voordeel dat het heel erg duurzaam is en dat het eventueel met een houten omlijsting aan het zicht kan worden onttrokken.
- Keuze 5: Laat je het EPDM dak over een oude laag heen aanbrengen. Had jouw huis al een EPDM dak maar is het verzwakt geraakt, dan kan je ervoor kiezen om een nieuwe laag EPDM te laten aanbrengen over de oude laag heen. Het scheelt je de kosten van het arbeidsloon van de dakdekker om de oude laag EPDM weg te halen vanaf jouw dak. Kijk dan wel of het mogelijk is dat er een nieuwe laag dakleer wordt aangebracht op je dak. Wanneer dit niet het geval is zal de stevigheid van de draagconstructie van je dak in gevaar komen.
Voordelen EPDM dak
- Geen onderhoud vereist. EPDM dakbedekking scheurt niet en daarom is er geen onderhoud vereist. Mocht er toch beschadiging ontstaan zal dit dus erg gemakkelijk te maken zijn.
- Lange levensduur. Een gemiddeld EPDM dak gaat zo’n 40 jaar mee. Dit soort dakbedekking is dus niet zomaar aan vervanging toe.
- Bestaande dakbedekking. De bestaande dakbedekking kan blijven liggen terwijl de EDPM dakbedekking eroverheen wordt gelegd.
- Optie tot duurzaamheid. Een EPDM dakbedekking is een goede bodem voor een groendak. Hiermee gaat het dak nóg langer mee.
Praktische besparingstips
Een nieuw dak is altijd een uitgave, en het is dan ook goed om te weten hoe je kan besparen op de aanschaf ervan. We geven je wat praktische tips.
- Werk samen met de buren. Wanneer jullie huizen van hetzelfde bouwjaar zijn en de daken van dezelfde leeftijd zijn is het goed om samen met de buren een EPDM dak te laten aanleggen. Jullie kunnen bij de dakdekker kwantumkorting bedingen.
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
De snelste manier van besparen op een EPDM dak is het opvragen van offertes. Hierdoor kan jij direct tot 30 procent besparen op je nieuwe dak. Door één druk op onderstaande button vraag je online en vrijblijvend meerdere offertes op.